Savings rates, Q&A

Hej Pingis!

Nu är jag igång med lite olika banker som har hög sparränta. Har hittills hittat olika på 2,5 men hörde att du och Blondinbella hade en på 3,0? Vilken liten bank är detta och vet du några som har högre rörlig ränta där man både kan ta ut och sätta in pengar?

Skulle vara till jättestor hjälp! Har använt compromicer men bara hittat med ränta till 2,5 men vill gärna höra om ni vet någon som har högre.

Mvh
Karin

Svar:
Hej Karin,
Akelius brukar ha över 4%, Andra bolag som ger hög ränta är Marginalen, Collector, Ikano (tex), det finns fler jämförelsesiter och bäst är att ringa direkt och förhandla! Jag har dock ingen erfarenhet av Akelius.
Vill du kunna ta ut när du vill blir det svårt att få räntor över 2% per år. ”hög-ränte-konton” tillåter oftast max 2-4 uttag per år.
Varför? Jo många finansföretag och banker använder ju dina inlånade pengar (dina sparpengar) för att låna ut dem till en annan person eller företag. Det är så deras business fungerar – de insatta sparpengarna lånar de ut och tjänar pengar på mellanskillnaden (räntan du får och räntan de får betalt av en långivare). Om du har möjligheten att ”ta hem”, ta ut, dina sparpengar när det passar dig, kan det ju bli problem om ”dina” pengar är utlånade till någon som inte betalat tillbaka dem ännu.
Fråga dig själv, kan du placera pengarna minst ett år? Då kan du få högst ränta. Ju fler möjligheter till uttag, ju lägre sparränta.

20130731-200720.jpg
4:e september kommer vår bok, Economista. Förbeställ den här till lägre pris.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>